Thursday, August 27, 2009

Яка тупалка,яка щракалка



От няколко дни една мисъл ме гнети. Дотолкова, че да не мога да си я избия от главата. Поради безбройните ми морски приключения, в главата ми от известно време буквално се загнезди текстът на поредния поп-фолк хит. Песента "Тупалка" на Илиян искрено ме забавляваше преди да гледам видеото към нея. В него има нещо много особено. И от дни се опитвам да разшифровам културните кодове, които има там. Тези кодове, заедно с текста формират специфичен дискурс, който ме кара да мисля дълго над поставения проблем.
Клипчето започва с плажна сцена и продавач на царевици, към когото се приближава доста атрактивна мулатка. Камерата бавно приближава момчето, което държи книга, отстрани до него на маса е поставена тенджера със залепен лист хартия и изписано на него " Царевица". Продавачът съсредоточено чете. Ето тук идва моят проблем - книгата е "Капиталът" на Карл Маркс?!?! Защо е избрана именно тази книга? Каква е връзката й с по-нататъшното развитие на текста? Могат ли да се обвържат анализите, направени от Маркс по някакъв начин с текста на тази песен? Пари-стока-пари прим. Известната максима, очертана от немския философ мога хипотетично да прикача към царевицата и нейното предлагане. Но каква е ролята на "яката тупалка-яка щракалка" в процеса на личното себевъзпроизвеждане посредством труда...Въпросите, които ми идват на ум са доста и не знам дали има смисъл да ги изреждам точно в момента. По-скоро бих предпочел да разгърна тези свои размисли.
Трябва да кажа още в началото, че клипът е решен бинарно. От една страна, на цветен фон се разиграва един сюжет, в който певецът реди римите, а около него танцуват различни момичета по банкси, а от друга - с черно-бели цветове продавачът на царевица-читател на Маркс зяпа разхождащи се по плажове девици, които срамежливо предизвикват погледите му.
В този момент зрителят започва да чува есенцията, а именно текстът. Става дума очевидно за лирическа героиня, която предизвиква завист у жените, заради красотата си и същевременно погледите на мъжете са насочени към нея, пак заради тази обективна даденост. "Ставаш и танцуваш,мръсно флиртуваш и от мойта чаша пиеш сега.
Даваш ли не даваш,ах че мръсница явно обичаш тази игра." Илюстрацията на този лиричен фон са четири момичета, пиещи, според мен, коктейл. Може и да е водичка. Нямам представа. Но личната ми асоциативна верига налага да мисля, че това е коктейл. Басейнът, плажът, гонещите се, ухажващи се момчета и момичета, ми говорят само и единствено, че сцената вероятно се разиграва в късния следобед, малко преди да залезе слънцето. Подготвени от горещите ритми и предизвикателен текст, се достига до припева. " Ти си яка тупалка, ти си яка щракалка." Не искам да забравяме, че тръгнахме от Маркс и "Капиталът", преминахме през царевицата (вероятно фалически символ), после танцуващите момичета и достигаме до изключителната стихотворна стъпка - тупалка-щракалка.(Тук искам да направим сравнение с летва-клетва и първа сцена-прелъстена.)
Признавам,че съм доста объркан. Опитвам се да открия смисъл в единното цяло, но все още не успявам. Достигаме до втората смислова част. Преходът е осъществен с театрално захвърляне на книгата от страна на царевичаря и преминаваща покрай него феерична богиня. " Гледаш и дразниш,пълниш и празниш,и от мойта чаша пиеш сега.
Даваш ли не даваш,ах че мръсница явно обичаш тази игра." Подчертавам - гледаш и дразниш,пълниш и празниш. Дали аз съм прекалено ненаясно или тези думи разкриват открито сексуално желание. Ако мога да бъда малко по-конкретен - сексуалният обект умело флиртува,предизвиква интерес у героя, следователно се стига до еректирало състояние и впоследствие еякулация. Сигурно огрубявам нещата, но аз виждам това. Съгласен съм да обсъдим с всеки различни гледни точки относно цялостната композиция. ю
И за да затвори рамката, клипът завършва, обединявайки двата сюжета. "Цветният" певец и "черно-белият" продавач сядат заедно около тенджерата и четат две книги. Очаквате Енгелс? Уви, не! Чехов...Антон Павлович Чехов. "Остави, не му казвай. Нека станем тримата да играем карти" - произнася певецът, очевидно цитиращ пасаж от руския драматург и писател. Връщам отново - царевица,"Капиталът", Маркс, тупалка-щракалка, пълниш и празниш, плаж, питиета. Определено срещам затруднения при разбирането си на този културен продукт и имам нужда от помощ. Моля, искам да разбера смисъла на това, което ми казва Илиян!

2 comments:

Желязко said...

Братле, и аз се чудих много време какво може да означава това и даже се рових из нета да видя дали някой не е коментирал някъде и видях твоята публикация. Едва пред няколко минути размислих всичко и установих че тези думи Илиян ги отнася към момчето което пордава царевица и през целият клип се вижда на черно белите кадри. Както виждаме Илиян на края на клипа също пордава царевица :) защото му откраднаха както телефона така и парите ако си забелязал в клипа, улисан от 4 рите мацки те му дърпат всичко. И даце ако си забелязал още в началото когато Илиян хуква след мулатката продавача на царевца се опитва да го спре защото може би той е бил измамен по същият начин от 4 рите мадами преди това и затова сега пордава царевица но Илиян изобщо не се спира когато се е запътил към мулатката и изобщо не чува думите на бъдещият си "колега" :DDD Тези думи "остави го, не му казвай ... " може би се отнасят за момчето което носи двата сърфя по плажа, който най вероятно е следващата "жертва" на 4 рите мацки :DDD до този извод стигам аз след около над 150 гледания на клипа :DDDDD ако си съгласен или несъгласен с мене пиши да го обсъдим пак :)))

Mandichev Georgi said...

Хм...Би могло...Но все пак е достатъчно абсурдно :)